WANDELINGEN OP ZORGVLIED
De reportages over en tijdens de verkiezingen in de USA lieten ons ook de motivatie zien en horen van mensen die stemden geïnspireerd door de Bijbel, vooral mensen die op Trump stemden; christenen voor Donald. Trump zelf meende dat hij door God op deze plaats – het presidentschap – was gezet.
De Bijbelcitaten, uitgesproken tijdens een bijeenkomst van christenen in een of andere dienst ergens in de USA vlogen ons om de oren.
Het gebruik, of eigenlijk misbruik, van Bijbelcitaten ten behoeve van eigen vaak harde standpunten gebeurt in onze christelijke wereld op grote schaal. Waar de een met de Bijbel in de hand de liefde preekt, preekt een ander de haat.
En inderdaad, de Bijbel staat er met beide vol mee. Dat maakt dat boek, of eigenlijk een verzameling van boeken, levensgevaarlijk voor wie er niet in thuis is en voor wie niet deze hele bibliotheek heeft gelezen. Er is sprake van harde woorden, het straffen, zelfs met de dood, van mensen die zich niet aan de wet houden, maar ook en vooral van liefde, gerechtigheid, opkomen voor armen en vluchtelingen. En wordt mee omgegaan alsof het een grabbelton is. Mensen graaien erin en vinden allemaal een stukje dat hen wel of niet te pas komt.
Zo ontwikkelde zich de afgelopen 20 eeuwen een enorme verscheidenheid aan opvattingen, regels, dogma’s en praktijken. Voor ieder wat wils. En een steeds groeiend aantal kerkgemeenschapjes en gemeentes.
Vele christenen hebben de afgelopen decennia de kerk verlaten, anderen belijden zich tot orthodoxe, strenge geloofsopvattingen, waar geen ruimte is voor twijfel, debat.
Het is verwarrend voor mensen die niet goed thuis zijn in de Bijbel en zich laten beïnvloeden door voorgangers die vaak uit zijn op eigen (geldelijk) voordeel. Vraag is of de leidinggevenden van de kerken daar in de geschiedenis ook niet aan hebben bijgedragen. En hun gelovigen niet aan het lijntje hebben gehouden en kennis van de bron van ons geloof hebben onthouden.
De wereld is flink in de war en wordt steeds gevaarlijker. Voor wie zich christen noemt, bestaat de plicht om goed na te denken en de kern van liefde die de Bijbel ons uiteindelijk voorschotelt te ontdekken en te doen. Om onze wereld te redden. Om de lieve vrede. Een gedachte voor de Adventstijd
Rob de Groot