WANDELINGEN OP ZORGVLIED

 

Met het mooie zonnige weer is het heerlijk wandelen over begraafplaats Zorgvlied. Vogels bouwen hun nesten, eekhoorns dartelen levendig rond, graven zijn versierd met lentebloemen. En het is er stil; wat licht rumoer van de nabij gelegen snelweg en af en toe een overvliegende jumbojet, maar dat is dan ook alles. Rust, stilte, vredigheid bij de doden.
Hoe anders is het in de wereld van de levenden. De aarde kreunt, de wereld staat op zijn kop. ‘Het lijkt hier wel oorlog!’ En dat is het eigenlijk ook. We worden (nog) niet beschoten, maar oorlogen kunnen op meerdere manieren worden gevoerd, mede dankzij de zich voortdurend vernieuwende technologie. Drones zijn de nieuwe wapens, nepnieuws en leugens, stormend over de sociale media, ontwrichten de samenlevingen. Dictatoriale machthebbers knechten hun eigen volk en voeren strijd tegen hun vijanden die zij van terrorisme beschuldigen, terwijl zij zelf terroristische acties voeren om hun macht te behouden.
Funest is dat veel mensen in hun praatjes geloven, zoeken naar de sterke man of vrouw die de problemen wel zal oplossen. Steeds meer staat de democratie onder druk.
Waar is het weerwoord, waar de tegenactie? Gelukkig wordt er hier en daar wel geprotesteerd en gedemonstreerd, roept de paus op tot het beëindigen van de oorlogen, maar over het algemeen is het stil; geen risico nemen, hopen dat het beter wordt.
Columnist Sheila Sitalsing sprak bij de herdenking van de Februaristaking o.a. deze woorden: ‘Verzet drijft op de overtuiging dat het anders moet, op de hoop dat het anders kan, op de wetenschap dat wie zich bij voorbaat neerlegt bij de macht van de bullebak, uiteindelijk zijn menselijkheid zal verliezen. Verzet brengt hoop. Aan de vervolgden, aan de mensheid.’ 

Verzet bieden kan op vele manieren: niet wegkijken, nepnieuws weerspreken, zorgen voor elkaar, menslievende organisaties ondersteunen, bewuste politieke keuzes maken, je goed informeren over waarheid en leugen, brieven schrijven voor Amnesty International, oproepen tot vrede en gerechtigheid. Ieder naar eigen vermogen en draagkracht. Dat wij opstaan en blijven hopen. En daartoe mogen bijdragen.

Rob de Groot