WANDELINGEN OP ZORGVLIED
In 1992 schreef ik bij gelegenheid van de 4 mei herdenking o.a dit in Wandelingen op Zorgvlied:
‘Tussen de vele graven op Zorgvlied vind je ook grafstenen van mensen die tijdens de jaren van de Tweede Wereld Oorlog zijn gestorven; militairen en burgers, oude en jonge mensen.
In deze tijd van herdenking van oorlog en bevrijding vallen deze graven me speciaal op. Ik heb de oorlog niet meegemaakt, ben één jaar daarna geboren. Maar de verhalen van m’n ouders, de boeken, de persoonlijke getuigenissen en documentaires op de televisie hebben een zuigende werking op me.
Centraal in de mengeling van vele gevoelens staat de verbijstering over wat er allemaal is gebeurd. Ik zie in documentaires Duitse officieren, die Joden afvoeren naar de kampen. Ik kijk naar hun arrogante gezichten en vraag me af wat er door die mensen heengaat. Zijn ze zich bewust van hun daden? Ik kan het niet vatten. Verbijstering, steeds opnieuw.
In die documentaires zie ik ook massa’s mensen, in vervoering door de toespraken van Hitler; blinde gehoorzaamheid aan de leider. En daar tegenover,
in schrille tegenstelling, de individuele levensverhalen van mensen, die de kampen hebben overleefd, de hongerwinter, de langdurige onderduiking;
de levenslange pijn, de slapeloze nachten al meer dan vijftig jaren lang.
De Tweede Wereld Oorlog is een moment in de geschiedenis van de mensheid. Hij staat niet op zich. Daarvoor en daarna zijn er vele oorlogen gevoerd, zijn vele onschuldige mensen gemarteld en vermoord, zijn hele volksstammen en culturen uitgeroeid. In naam van de leider, in naam van God.
Ik vraag me af, wat ik, wat wij, wat de wereld heeft gedaan en doet en zal doen om dat, ‘wat wij niet mogen vergeten’ te voorkomen. De vrede vraagt altijd en overal de inzet van iedereen.’
Zal de geschiedenis zich herhalen? Zijn we ook nu weer overgeleverd aan dictators met megalomane ideeën en gedrag? Dreigt er een nieuwe wereldoorlog? Dat is niet te hopen. Laten we de hoop van paus Franciscus overnemen en omarmen; niet een hoop van lijdzaam afwachten, maar die van actief handelen voor vrede en gerechtigheid.
Rob de Groot
