Informatie  Vieren  Zorg  Leren  Onderweg  FinanciŽn  Plein v. Siena  Links

 

AMNESTY INTERNATIONAL
GROEP 333 (DE PIJP / RIVIERENBUURT / WEST)
 

juni 2019

Schrijfactie Zuid-Korea
TV-producer al 50 jaar vast in Noord-Korea

Hwang Won stapte op 11 december 1969 op een binnenlandse vlucht naar Seoel, de hoofdstad van Zuid-Korea. Noord-Koreaanse agenten kaapten het vliegtuig en vlogen het naar Noord-Korea. 39 passagiers kwamen in de loop van de tijd weer thuis, maar van Hwang Won en 11 anderen, ontbreekt ieder spoor. Hij wordt dit jaar 82 jaar. Zijn familie hoopt vurig op een weerzien voor het te laat is.

Hoop op weerzien
Wonís zoon, Hwang In-cheol, heeft meerdere malen de Noord-Koreaanse autoriteiten gevraagd wat er met zijn vader is gebeurd. Deze weigeren echter informatie te geven. In-cheol heeft goede reden om aan te nemen dat zijn vader nog in leven is. Hij kreeg deze informatie van iemand die mensen helpt Noord-Korea uit te komen. Noord-Korea ontvoerde honderden mensen uit Zuid-Korea na de Koreaanse oorlog (1950-1953). Vooral mensen in bepaalde beroepsgroepen werden naar Noord-Korea gebracht en daar te werk gesteld. Hwang Won was een tv-producer in Zuid-Korea. Hij zou volgens bronnen in Noord-Korea voor de staatsmedia hebben gewerkt.

Wat kun jij doen?
Schrijf vůůr 1 juli 2019 een brief naar de president van Zuid-Korea. Roep hem op er bij de Noord-Koreaanse autoriteiten op aan te dringen duidelijkheid te geven over het lot van Hwang Won.

En eventueel een kopie naar:
Ambassade van de Republiek Korea
Z.E. de heer Yun Young Lee
Verlengde Tolweg 8
2517 JV Den Haag
E-mail: koreanembassynl@mofa.go.kr

Klik hier voor de voorbeeldbrief, die u eventueel kunt uitprinten.

Hartelijk dank!

 

terug