Informatie  Vieren  Zorg  Leren  Onderweg  FinanciŽn  Plein v. Siena  Links

 

AMNESTY INTERNATIONAL
GROEP 333 (DE PIJP / RIVIERENBUURT / WEST)
 

januari 2020

Schrijfactie Irak
Mensenrechtenadvocaat opgepakt en verdwenen

De 29-jarige advocaat Ali Jaseb Hattab al-Heliji is op 8 oktober ontvoerd. Twee dagen voor zijn verdwijning bedreigden mannen van de Irakese veiligheidsdienst hem. Ze zeiden dat hij moest ophouden met zich uit te spreken op Facebook over de vele demonstranten die gedood zijn tijdens de massaprotesten die begin oktober in Irak uitbraken.

In de val gelokt
Ali -Heliji kreeg op 8 oktober een telefoontje van een vrouw die met hem wilde afspreken. Al-Heliji dacht dat het om een nieuwe zaak ging. Maar meteen nadat ze elkaar hadden getroffen stopten er twee zwarte pick-up trucks met gewapende mannen. De mannen zijn vermoedelijk onderdeel van een tak van het Irakese leger. Ze trokken Ali bij zijn auto vandaan en reden met hem weg. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.  

Landelijke protesten
In Irak gaan mensen sinds begin oktober massaal de straat op. Ze eisen betere basisvoorzieningen en een einde aan de corruptie in het land. De autoriteiten zetten buitensporig geweld in om de protesten de kop in te drukken, waaronder traangas en sluipschutters. Activisten, advocaten en journalisten worden mishandeld of opgepakt, of ze verdwijnen. Er zijn al 400 mensen omgekomen en meer dan 18.000 mensen raakten gewond.

Wat kun jij doen?
Schrijf vůůr 1 maart 2020 naar de minister van Binnenlandse Zaken van Irak. Roep hem op onmiddellijk onderzoek te doen naar de ontvoering van Ali Jaseb Hattab al-Heliji en ervoor te zorgen dat hij met zijn familie wordt herenigd.

Klik hier voor de voorbeeldbrief, die u eventueel kunt uitprinten.

Hartelijk dank!

 

terug