Informatie  Vieren  Zorg  Leren  Onderweg  FinanciŽn  Plein v. Siena  Links

 

AMNESTY INTERNATIONAL
GROEP 333 (DE PIJP / RIVIERENBUURT / WEST)
 

augustus 2020

Schrijfactie Iran
Grote zorgen om activist Narges Mohammadi

Er zijn grote zorgen over de gezondheid van mensenrechtenverdediger Narges Mohammadi. Ze heeft symptomen die op besmetting met het coronavirus wijzen. Ze heeft een coronatest ondergaan, maar de autoriteiten weigeren te melden wat de uitslag is. Omdat Mohammadi al met haar gezondheid kampte, is ze extra kwetsbaar.

Vreedzame activist zwaar gestraft
Narges Mohammadi zit sinds 2015 gevangen. Ze werd opgepakt vanwege haar mensenrechtenwerk. Ze voerde onder meer actie voor afschaffing van de doodstraf. In 2016 werd ze tot 16 jaar cel veroordeeld, waarvan ze volgens de regels in Iran 10 jaar moet uitzitten.

Mohammadi zit in een overvolle, slecht geventileerde en smerige cel en krijgt slecht te eten. In december 2019 diende ze een klacht in vanwege mishandeling in de gevangenis, maar deze wordt niet behandeld. Tijdens haar gevangenschap is ze twee keer geopereerd om haar baarmoeder en galblaas te verwijderen. Ondanks haar gezondheidsproblemen weigeren de autoriteiten haar medische zorg, ook nu ze waarschijnlijk besmet is met het coronavirus.

Wat kun jij doen?
Schrijf vůůr 1 september 2020 naar het hoofd van de rechterlijke macht in Iran. Roep hem op Nargis Mohammadi onmiddellijk vrij te laten en haar medische zorg te geven.

Klik hier voor de voorbeeldbrief, die u eventueel kunt uitprinten.

Hartelijk dank!

 

terug