Informatie  Vieren  Zorg  Leren  Onderweg  FinanciŽn  Plein v. Siena  Links

 

AMNESTY INTERNATIONAL
GROEP 333 (DE PIJP / RIVIERENBUURT / WEST)
 

maart 2019

Saoudi-ArabiŽ

Internationale Vrouwendag
Op vrijdag 8 maart, Internationale Vrouwendag, zet Amnesty International zich in voor vrouwenrechten en activisten die daarvoor strijden. Vrouwelijke activisten lopen vaak meer risicoís dan hun mannelijke collegaís. Zij krijgen zeer geregeld te maken met seksueel geweld, lastercampagnes en druk vanuit familie en hun gemeenschap.

Saudi-ArabiŽ: vrouwen worden achtergesteld
Vrouwen hebben in Saudi-ArabiŽ niet dezelfde rechten als mannen. Ze hebben toestemming van hun mannelijke voogd nodig als zij willen reizen, werken of studeren. Pas sinds kort mogen ze autorijden. Maar de activisten die voor dit recht streden, hebben hier niet van kunnen profiteren. Ze zitten in de gevangenis. Sommigen zijn daar zelfs gemarteld. Een vrouw kreeg te horen dat naaste familieleden waren overleden. Pas een maand later hoorde ze dat dit een leugen was. Twee andere vrouwen werden gedwongen elkaar te zoenen. Ook kregen vrouwen elektrische schokken toegediend. De vrouwen hebben niets misdaan. Ze streden alleen maar vreedzaam voor rechten die zo vanzelfsprekend zijn. Toch werden ze opgepakt en gemarteld.

Wat kunt u doen?
Op en rond 8 maart zamelt Amnesty International handtekeningen in om de koning van Saudi-ArabiŽ op te roepen de activisten vrij te laten en te beschermen tegen marteling. Ook u kunt meedoen aan de actie voor de Saudische activisten Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan en Aziza al-Yousef. Zij zitten gevangen en zijn gemarteld omdat ze opkomen voor rechten van vrouwen. Met uw handtekening ondersteunt u de oproep om hen vrij te laten en te beschermen. Ook kunt u een kaartje naar de gevangenis sturen om de dappere vrouwen een hart onder de riem te steken.

Hartelijk dank!

terug