Informatie  Vieren  Zorg  Leren  Onderweg  FinanciŽn  Plein v. Siena  Links

Wandelingen op Zorgvlied

 

Het coronavirus heeft ons in zijn greep; in Amsterdam, in Nederland, in de hele wereld. Niemand had kunnen bedenken dat zoín catastrofe zoveel ellende en onmacht te weeg zou brengen. Omdat theaters, musea, stadions, sportscholen, winkels, kerken gesloten zijn, raken we in een isolement. Een wandelingetje langs de Amstel kan op dit moment nog, maar het openbaar vervoer moeten we beter maar mijden. Kranten - zoín twintig paginaís per dag - en televisie berichten ons continue over de stand van zaken en over alle gevaren die we lopen. Als je die hoeveelheid tenminste nog kunt verdragen.

Ook de verpleeghuizen laten geen bezoekers meer toe. En bij begrafenissen mogen nog maar dertig nabestaanden aanwezig zijn. En dat zijn harde, bijna wrede feiten. Je geliefden niet meer kunnen bezoeken, geen fysiek afscheid meer kunnen nemen van een dierbare die is gestorven aan dit virus - het is bijna onmenselijk. We moeten afstand houden; geen hand door het haar van je oude moeder, geen omhelzing meer van je kleinkinderen en liever geen innige knuffel met je geliefden. Alsof we achter tralies en dik glas zitten en alleen elkaars gezicht nog mogen zien via fotoís en internetfilmpjes. Hoe ontzettend zwaar ook voor de ouderen in de verpleeghuizen die altijd konden rekenen op bezoek van kinderen en kleinkinderen. Onmenselijk, want het meest menselijke wordt ons ontnomen; de aanraking, de intimiteit van het menselijke verkeer. Slechts troosten en getroost worden op afstand. En vergeet alle werkenden in de zorg niet. Dat zoín gevaarlijk virus er voor moet zorgen dat zij eindelijk erkenning krijgen voor hun niet aflatende zorg en verpleging.
En het ergste van alles is dat het nog wel even kan gaan duren. Nu vinden mensen de tijd om wat in en rond het huis te klussen. Maar als die gedaan zijn....?
We moeten al onze creativiteit en sociale mogelijkheden benutten om deze zware periode door te komen. Er te zijn voor anderen, waar mogelijk, contact te onderhouden in al zín huidige beperkingen. En hopen dat het leven zich weer zal keren naar goede tijden. En dat we ervan zullen leren.

Rob de Groot

 terug