Informatie  Vieren  Zorg  Leren  Onderweg  FinanciŽn  Plein v. Siena  Links

Wandelingen op Zorgvlied

 

Hoewel Zorgvlied officieel Amstelveens grondgebied is, hoort de begraafplaats voor mijn gevoel bij de Rivierenbuurt, gelegen als ze is aan de rand van onze wijk en aan de oevers van de Amstel. Zorgvlied is echter veel ouder dan onze buurt. Pas in 1917 werd Het Plan Zuid, zoals dat toen werd genoemd, door de gemeenteraad aanvaard en kon de bouw ervan beginnen.
En waar Zorgvlied, behalve op enige uitbreiding na, nauwelijks is veranderd, is onze buurt dat wel. Nog niet eens vanwege nieuwe en gerenoveerde gebouwen. Nee, het straatleven is ingrijpend veranderd. In mijn jeugd werden de straten overspoeld door hordes spelende kinderen; straatvoetbal, busje-trap, knikkertijd. Op mooie zomeravonden was de hele straat aan het badmintonnen; auto's waren er nauwelijks. De Rivierenbuurt kende ook vele buurtwinkels, waar men z'n dagelijkse boodschappen deed. Of die werden aan huis bezorgd door de melkboer en de bakker. De visvrouw schelde haar gerookte makreel door de straten en de ijscoman, opa duppie - zoals we deze beminnelijke man als kinderen noemde - tingelde onze trek in heerlijke dubbeldikke roomijs wakker.
En vergeet de straatmuzikanten niet; de Volendammers met hun hoempa en grote trom, de straatorgels nog zonder hulpmotor.
Maar onze buurt is veranderd. Steeds meer buurtwinkels zijn verdwenen en zijn veranderd in kantoortjes of praktijkruimtes of zelfs in woningen; opgegeten door de grootgrutters. Want we willen onze boodschappen snel in huis en zo goedkoop mogelijk. Dus stappen we naar deze anonieme opslagplaatsen, waar je wel mensen ziet, maar niemand ontmoet. Waar je koopt, wat de grootgrutter je aanprijst in plaats van wat je echt nodig hebt. Even keuvelen in de gangpaden is er niet bij; die zijn te smal en er moet zoveel mogelijk worden uitgestald en zoveel mogelijk worden verdiend. Maar de mens leeft niet van geld alleen! Misschien is wel de grootste verandering in onze buurt, dat ze anoniemer is geworden.
Soms denk ik wel eens, dat je op Zorgvlied meer bekenden tegenkomt, dan in de Rivierenbuurt. Tijd heb je er in ieder geval wel voor elkaar.

Rob de Groot

 

 terug