Informatie  Vieren  Zorg  Leren  Onderweg  FinanciŽn  Plein v. Siena  Links

Wereldmissiemaand oktober 2020
Hulp voor vrouwen in Maradi, Niger.

"Onze opdracht is de dienst aan de armen. Zelfs wanneer het moeilijk wordt, zijn wij bereid om voorop te gaan.Ē zuster Marie Catherine Kingbo

In Niger lijden mensen al lange tijd onder armoede, droogte en islamitische terreur. Zuster Marie Catherine Kingbo heeft zich met haar kleine gemeenschap van zusters gewijd aan het ondersteunen van vrouwen en meisjes in de dorpen van de Sahel. De zusters strijden tegen kindhuwelijken, besnijdenis van meisjes en ondervoeding. De coronapandemie betekent voor iedereen nieuwe uitdagingen. Hongersnoden leiden tot sociale onrust en een ineenstorting van veel structuren. Omdat de grenzen gesloten zijn, komen er geen goederen het land meer in. De prijzen exploderen en er is geen werk meer.
Vrouwen blijven achter. De mannen proberen meestal via illegale wegen het land te verlaten om ergens anders werk te vinden. De vrouwen blijven achter en doen hun best om voor de kinderen te zorgen. Omdat het niet voldoende zal zijn alleen het risico op infectie in te dammen, heeft zuster Marie Catherine een project opgezet dat lessen in hygiŽne en de productie van zeep verbindt met levenshulp. Hun kleine gemeenschap werkt met vrouwengroepen uit 125 dorpen. Elke groep bestaat uit 40 vrouwen. Op deze manier doen in totaal 5.000 vrouwen mee aan het project.

De vrouwen leren hoe ze zelf zeep moeten maken. Daarnaast leren ze hoe ze tropenziektes zoals malaria kunnen vermijden. Omdat de basisgezondheidszorg in elkaar gestort is, vrezen de vrouwen een dramatische toename van andere ziektes door de coronacrisis. Voor een betere voedselvoorziening, die vůůr de pandemie al in gevaar was vanwege de slechte oogsten door de droogte, kopen de zusters maÔs op. Omdat de maÔs verdeeld kan worden via de structuur van de vrouwengroepen, is er de zekerheid dat die ook de gezinnen bereikt.

Help mee aan de verbetering van de levens van vrouwen en meisjes in Maradi. Stort uw bijdrage op: NL65 INGB 0000 0015 66t.n.v. Missio WereldmissiemaandDen Haag   

 terug